Schackproffs runt om i världen

Redan i slutet på 1500-talet har det listats om vilka schackspelare som är bäst i världen. Då var det inte frågan om att ha det som yrke utan äran var det som var drivkraften. Schack är inte ett spel som är känt för att ha stora prispengar men det finns en hel del av världens bästa spelare som livnär sig på att spela schack, både i Sverige och internationellt. Det handlar givetvis om mästare inom schack som har vunnit nationella och internationella mästerskap. I Sverige har vi ett antal skickliga spelare som har det som sitt levebröd, men det är långt ifrån enkelt och om spelaren inte ligger i den absoluta toppen så handlar det ofta om småpengar där spelaren själv får bekosta resan och logi på platsen för turneringen. Då blir det inte mycket kvar att leva på.

Men hur fungerar det då för spelare som faktiskt kan leva på sin hobby? Givetvis kan världens bästa schackspelare leva på att spela schack. För närvarande är det norrmannen Magnus Carlsen som innehar titel världsmästare. Carlsen föddes år 1990 och började spela schack redan som 5-åring. Redan vid 13 års ålder blev han stormästare och han har sedan 2013 lagt beslag på världsmästartiteln. Han kan spela schack i alla format - från långa partier och online bliz. När han vann sin första VM-titel så fick han 1,65 miljoner dollar i prispengar. Så glöm att schack inte skulle vara lönande! Under sitt första år tjänade han miljoner i olika turneringar och tävlingar, men även genom olika sponsorkontrakt. Det är som i andra sporter oftast den största inkomstkällan eftersom företag ser dessa atleter och tävlingsmänniskor som lukrativa reklampelare som når ut till massan.

India’s Viswanathan Anand (R) plays against Norway’s Magnus Carlsen during the Norway Chess 2013 Blitz tournament in Sandnes near Stavanger, on May 9, 2013.

Sveriges bästa schackspelare

Sverige har en hel radda med bra schackspelare och den som ligger i topp är skåningen Nils Grandelius född år 1993, från schackklubben Malmö AS. Han leder rankingen i Sverige i samtliga schackformat - långtidsschack, blixtschack och snabbschack. Även Nils Grandelius var tidigt ett löfte och han vann redan som 14-åring juniormästerskapen, vilket innebar att han kunde kvalificera sig till SM, där han slutade på en hedervärd sjunde plats. År 2015 blev han korad till svensk mästare och har sedan dess professionellt spelat schack världen över. Med över 2600 ELO i rankinglistan är han den helt klart bästa spelaren Sverige har. Han kanske inte tjänar 1,65 miljoner dollar som Carlsen men han spelar tillräckligt bra för att kunna livnära sig på sin hobby. Men vad krävs för att bli proffs och vad är det som visar hur bra spelarna är i världen?

Kvaliteter för att bli proffs

Det brukar talas om att en spelare måste ha över 2 600 ELO för att kunna försörja sig på sin hobby. Att just dessa siffror nämns är många gånger de som avgör om spelaren kan få tillträde till olika turneringar, tävlingar eller andra jippon. Men det krävs också att man är bra på samtliga format inom schack för att inte vara för begränsad. För att kunna ha schack som levebröd krävs det att man som spelare kan delta i så många tävlingar och turneringar som möjligt. Om spelaren kan spela långtidsschack, blixtschack och snabbschack visar det på kvaliteter som strategiskt tänkande, tålamod, förmågan att fatta snabba beslut och att kunna avläsa brädet och pjäserna snabbt och effektivt. Men som i alla sporter så står det någon bakom och spelare som är professionella har alltid en coach som kan bedöma spelet, tipsa och råda.

Sammanfattning

Det går att livnära sig som professionell schackspelare men det är inte en så stor bredd som det kanske är bland pokerspelare. Det är inte heller samma prispengar, men tillräckligt för att kunna leva på det, om man är topp. Spelare som innehar mästartitlar och som kan spela alla format av schack har inga problem att arbeta med sin hobby. Eftersom de är eftertraktade som reklampelare blir de ofta erbjudna lukrativa sponsorkontrakt som ger dem en stadig inkomstkälla även om de skulle misslyckas och inte vinna de stora pengarna i någon tävling. Vanligtvis brukar man säga att för att kunna leva på schack måste man vara över 2 600 ELO i rankinglistorna. Det handlar givetvis om att kunna bli inbjuden till olika tävlingar och annat. Men om du är intresserad av schack och vill satsa på det så tveka inte, det går att leva på schack.

Read Also

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *