Schack Online

Schack är ett mycket känt spel, så känt att alla vet vad det är men 9 av 10 vet inte hur man spelar det. I denna artikel går vi igenom grunder samt hur och vart man kan spela schack online. Till att börja med måste vi veta vart schack kommer ifrån, dess historia och lite triviala fakta. Teorin är att schack uppfanns i Indien 500 år efter Kristus, med ursprungsnamnet “Chaturanga”. Dock har man hittat forna schackpjäser från Persien (dagens Iran) som dateras längre tillbaka än så. Därmed har Iran också erkänts som uppfinnare av shack. I Iran kallas Shack för “Chatrang”. Ordet Schack Matt kommer från iranska “shah mat”, som betyder att kungen är överfallen eller besegrad.

Det är inte enkelt att datera antika uppfinningar, däremot är det ganska enkelt att lära sig schack. Schack är svårt att bemästra däremot, och det sägs att det mest optimala vinstsättet fortfarande inte har uppfunnits. Det kommer med störst sannolikhet aldrig att uppfinnas av människan eftersom spelet är så invecklat, men med hjälp av datorer kan vi säkert klura ut det. Schack skiljer sig från spel som poker och frågespel då dessa har mer eller mindre inslag av tur, schack däremot är helt baserat på skicklighet. En nackdel med schack är att det bara kan spelas en mot en, man skulle kunna lira två och två men risken är att motståndare då listar ut vad ni försöker göra.

Att spela schack online

Att spela spelet online är kul och framför allt rättvist då du har en dator som kontrollerar varje drag. Du kan också spela på tid vilket i sin tur är rättvist då tiden sätts med 100 % exakthet av datorn. Du kan välja att spela mot datorn med olika svårighetsgrader, men oftast brukar det vara nästintill omöjligt att vinna. Artificiell intelligens tenderar att vinna med hästlängder mot människan. Du kan också välja att spela mot riktiga motståndare, där du kan spela enstaka matcher men också gigantiska schackturneringar. En fördel med online schack är att du kan lära dig spelet snabbt utan att behöva ha en lärare som förklarar reglerna. Om du absolut vill finns det “tutorials” (genomgångar) på Youtube samt artiklar som du kan läsa.

Vart kan man spela online?

I Sverige så finns det ett schackförbund som har en hemsida med det enkla namnet Schack.se. Här kan du både spela mot datorn som har nivån 1 till 10 samt mot riktiga motståndare. På hemsidan kan du också skaffa dig ett medlemskap, köpa schack merchandise, få tillgång till nyheter inom schack samt ingå i forumet. Chess.com är en till hemsida som är mycket större då den omfattar världen. Här kan du också skaffa dig ett medlemskap och spela mot spelare jorden runt. Chess.com har också en mobilvänlig hemsida samt en app för mobila plattformar. Utöver det så finns det massvis med andra schackhemsidor och appar som är mindre men ändå fungerande, bland annat ChessHotel.com. samt IChess free online

Roligt med Shack Online

Det som är extra roligt med online schack är att det skiljer sig i design, upplägg samt att det finns parodispel med helt överraskande konsekvenser. Till exempel kan du ladda ner appen “Really Bad Chess” som är en rolig variant av schack. I ReallyBadChess spelar du alltid mot datorn. I spelet får du alltid slumpmässigt uppsatta pjäser. Nackdelen är att spelet baserar sig endast på tur, till exempel kan du få 7 hästar och resten drottningar. Ibland får du oturligt nog bara bönder. Däremot så har du alltid en kung som kan stå varsomhelst på brädet. Det spelas rankat, så du kan gå upp och gå ner i rank, på det sättet möter du starkare, alternativ svagare datorer.

Sammanfattning

Schack är ett roligt och traditionellt invecklat spel, men då det finns andra varianter online kan det variera dramatiskt. För att vinna i schack, speciellt versus nördar online, så behöver du färdigheter, dessa skaffar du också online när du spelar mot bottar (datorn). En fördel som vi glömde att nämna är att du kan göra om dina drag när du lirar mot datorn, på så vis kan du enkelt träna fram dina färdigheter. För att spela online krävs ingenting, inte ens en inloggning. Du spelar enkelt på hemsidor såsom Chess.com samt Schack.se där du också kan ingå i forum och inneha medlemskap (kan behövas inloggning). Med de orden avslutar vi denna artikel och får önska dig lycka till med ditt schackspelande online.

Read Also

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *