
Nils Grandelius och andra svenska schackstjärnor
Nils Grandelius föddes 1993 och är alltså i skrivande stund bara 24 år. Trots denna unga ålder har han redan hunnit med en karriär som är lika ovanlig som den är imponerande. Han är den högst rankade schackspelaren i Sverige. Som infödd skåning började han sin bana i Bara Bönder, en schackklubb i den lilla orten Bara. Efter detta gick han över till Lunds akademiska schackklubb, för att slutligen ansluta sig till Eksjö schackklubb, där han fortfarande spelar. Grandelius började tidigt med schack och var redan från början lovande. Med bara 14 år vann han sitt första stora mästerskap, junior-SM i schack. Detta gjorde att han fick möjligheten att spela i SM första gången, där han blev sjua.
Grandelius nöjde sig inte med sjundeplatsen, utan ville ha revansch. Han deltog därför flera gånger till, och slutligen, 2015, blev han Sverigemästare. Detta efter att han hade spelat flera gånger i SM och hamnat på olika bra platser, som femte, fjärde, andra och åttonde plats. Han har dessutom varit med och tävlat i mästerskap utanför Sveriges gränser, första gången 2007 på International Junior Open och Olomouc Chess Summer. 2010 blev ytterligare ett framgångsår för Grandelius, då han presterade allra bäst av alla spelare i den svenska landslaget i schack-OS. En annan stor prestation var segern mot den amerikanska schackspelaren Sam Sevian, som var en favorittippad spelare. Detta är bara några av de framgångar som denna unga svenska spelare har nått.
Vad Grandelius själv säger
Nils Grandelius är ganska frispråkig när det kommer till metoder och annat som är viktigt när det gäller schack. Trots sin unga ålder har han mycket att säga i ämnet och det kommer sig garanterat av hans erfarenheter i branschen. Det går att finna videos där han ger som råd till unga schackspelare att träna tillsammans och ha roligt. Det är ett ganska överraskande tips från en som anses vara en av de mest tekniskt skickliga schackspelarna i Sverige men det är ändå rimligt på något sätt. Det är en beprövad metod inom de flesta områden, att det är lättare att nå framgång om man samtidigt har roligt. Laganda i schack är också för en utomstående lite överraskande.
Andra bra träningsmetoder enligt Grandelius
Han ger också ett tips för unga spelare att man ska titta på bra partier - en enligt honom själv underskattad men mycket effektiv metod att lära sig spela schack. Man ska titta på hela partiet, där kommentarer är inkluderade, då blir det som mest effektivt. Detta är vad Grandelius själv tycker är de bästa sätten att träna inför en kommande schackkarriär. Men han är ju inte ensam i schackvärlden, det finns också andra talangfulla svenska schackspelare och dessa ska vi komma till nu. För att vara ett så pass litet land som Sverige är producerar vi förhållandevis många talangfulla schackspelare. Det är en av de sporter som vi lyckas bra i och det har sina anledningar.
Ytterligare några svenska schackspelare
Axel Smith är en svensk schackspelare som föddes 1986. Han är en av de stormästare vi har i Sverige, den tjugofjärde i ordningen, och är alltså i topp bland de allra bästa schackspelarna i vårt land. Denna titel fick han när han tävlade - och vann - i Ungern 2015. En annan schackspelare född samma år som Smith är Daniel Semcesen. Han är den svensk som hade stormästartiteln före Smith och denna erövrade han 2014 i Danmark. Även Semcesen har spelat sedan en ung ålder och var redan från början en lovande schackspelare. Han har troligen en lysande framtid framför sig men vad som händer kan bara tiden utvisa. Detta är två av de ytterligare talangfulla svenska schackspelarna.
Sammanfattning
Med dessa tre svenska schackspelare har vi nämnt några exempel på den svenska exporten av talanger. Nils Grandelius, Axel Smith och Daniel Semcesen, alla är unga men har redan en lång resa bakom sig i schackvärlden och de ser ut att ha en lysande framtid framför sig. Det som är fascinerande med alla tre är, förutom deras ålder, att de tycks ha haft en så stabil resa uppåt, ända sedan de började spela schack. De har visat gång på gång var skåpet ska stå och det tycks inte finnas några begränsningar för vad de kan uppnå i framtiden. Vi som svenskar håller förstås tummarna för att det ska fortsätta gå vägen och önskar dem alla lycka till i framtiden!