Proffstips för att förbättra din taktik

När det kommer till schack finns det en hel del att tänka på. För att få det bästa resultatet i schack och vinna över din motståndare kan det krävas strategier för att du ska kunna lyckas med detta. I schack är det pjäserna som har en avgörande roll och för att hamna i överläge gäller det att du har klurat ut ett strategiskt bra spel som kommer innebära bra drag för dig. Det främsta du behöver hålla koll på är förstås varför och vilka drag som din motståndare gör för att på så vis kunna se vilka drag du själv ska göra. I den här artikeln kommer vi ta upp nödvändiga tips för dig som vill förbättra din taktik i schack. Det är lättare sagt än gjort men här kommer du få ett flertal användbara tips till nästa spelomgång i schack.

Något som alltid är viktigt att ha i åtanke är att alltid ha fler garderingar än din motståndares hot. Samtidigt som du alltid ska försöka få fler hot än vad din motståndare har garderingar. Om du inser att du kan slå fler pjäser än din motståndare så ska du absolut göra detta då det generellt kommer gynna dig i det långa loppet. Givetvis ska du inte göra det om det innebär att andra problem kommer uppstå. Schackreglerna kan variera beroende på vem och vart du spelar men grundprincipen är att den med flest pjäser i slutändan står som vinnare. För att få mest pjäser är det därför viktigt att ha en strategi och analysera din motståndares drag, både drag som har gjorts men också kommande drag som motståndaren kan tänkas göra. Spelaren med strategiskt bättre ställning har vanligtvis de bästa förutsättningarna!

Schackets historia

Sedan schack började spelas för över 1 000 år sedan, har alltid strategi varit ett givet inslag i spelet. Den med bra strategitänk kommer generellt lyckas bäst i en schackomgång. Det sägs att schack började spelas i Indien och spreds sedan vidare till Persien och därefter till Nordafrika. Det var bara en tidsfråga innan det slutligen dök upp i Europa. Det var under 1800-talet som man började spela schackturneringar och därmed tävla i schack. Under 1900-talet skedde det många förändringar i schack och det var även då som FIDE utvecklades. FIDE är världsschackförbundet och står för Fédération Internationale des Échecs. Anledningen till namnet beror på att det var i Paris som förbundet grundades, detta var år 1924. Med andra ord har spelet schack en lång historia bakom sig och än idag spelas det såväl fysiskt som online över hela världen.

Att tänka på

Det har nämnts flera smarta tips ovan men det finns förstås betydligt fler tips än så. Exempelvis är det bra om du lägger stor prioritet för att få starka positioner. Det finns helt enkelt vissa positioner som anses vara starkare än andra. Dessa är lätta pjäser som är placerade nära mittfältet men som ändå inte är hotade av din motståndares bönder eller om ett torn står på en tom linje. Något annat som är gynnsamt för dig är att få en gaffel, det innebär att en pjäs samtidigt har lyckats hota två eller också fler av din motståndares pjäser. Schack kan verka avancerat men faktum är att du relativt snabbt kan komma in i spelet om du vill, det gäller bara att läsa på innan och noggrant se över vilken typ av strategi du vill spela med. Det gäller att ligga steget före i schack!

Sammanfattning

Schack är ett spel som spelats i över 1 000 år, spelets ursprung kommer från Indien och spreds över hela världen som en löpeld. Under 1800-talet började turneringar i schack att anordnas och det var även då som man seriöst började tävla mot varandra. Därefter under 1900-talet gjordes vissa ändringar och det var även under 1900-talet som FIDE framtogs. När det kommer till schack är det strategin som är viktigast, det gäller att noggrant studera motståndaren och ligga steget före både på schackbrädet och i tänkandet. När din motståndare gör ett drag behöver du noggrant tänka igenom vilket drag som är bäst för dig, både i nuet och hur draget kommer påverka spelet i ett senare skede. Idag är det många som ägnar sig åt schackspelande, vilket förstås är förståeligt. Det är inte baserat på tur, utan det krävs en genomtänkt strategi!

Read Also

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *